Friday, July 8, 2011

Belgia - joo vai ei?

Lukaisinpa aamulla hiukan tänne asuinkortteerini postiluukkuun pujahtanutta Le Soiria ja enpä voi muuta kuin voivotella Belgian poliittista tilaa. Maahan on pykätty hallitusta kesäkuun 2010 parlamenttivaaleista asti, huonolla menestyksellä.

Eilen kaikkien parlamenttipuolueiden piti antaa vastauksensa - joo tai ei - hallitustunnustelija Elio Di Rupon (ranskankielinen sosialistipuolue) esitykseen hallitusyhteistyön perustaksi. Sosialistivetoinen esitys oli tehty ilmeisen flaami- ja oikeistomyönteiseksi. Flaaminkielisen, alueellaan vaalit voittaneen "persupuolueen" puheenjohtaja Bart De Wever kuitenkin hylkäsi esityksen, eikä hallitusta siis synny taaskaan.

Lehti haukkuu De Weverin vastuuttomuutta etusivun editorialissa monin sanakääntein. Ja kriisiä käsitellään lehdessä neljän aukeaman verran. Otsikoista, kuten "Ceci n`est plus un pays", paistaa hätä valtion puolesta separatismia vastaan.
Ja kuningas Albert II vain maistelee keksejä maakunnissa! Eilen hän hengaili kaikessa rauhassa erään tunnetun keksileipomon 125-vuotissynttäreillä. Mitä Le Soir piti täysin surrealistisena ja maailmanluokan häpeänä.

No comments:

Post a Comment