Saturday, April 23, 2011

Gumbo on "amerikkalaisinta" ruokaa

Opimme loman aikana tekemään luisianalaisia herkkuja, kuten gumboa ja pralineja. Kiitos New Orleans School of Cookingin mainion kokkauskurssin. Chef Mike (kuvassa alla vas.) kertoi kokkauksen lomassa cajun ja créole -keittiöiden historiasta lennokkaalla tavalla. Ruoka syötiin tietysti lopuksi, ja se oli taivaallista.

Mike otti yleisöstä avustajakseen nuoren Jasonin (oik.), joka kertoi haluavansa kokiksi.
Roux eri vaiheissaan (pannulla tehty jauho-öljysuuruste)
 
Valmis gumbo *nielaus* (ohje lopussa).
Gumbo = kana/makkara/katkarapu/vegekeitto, jonka voi syödä keittona tai riisin kanssa jos se on tehty paksummaksi.

Pecanpähkinäpralineja à la Jason.
Kurssi oli informatiivinen kaksituntuinen, ja palautti uskomme amerikkalaiseen keittiöön. Luisianalainen intiaani-espanja-amerikka-ranska-orjataustainen "melting pot" -keittiö on Chef Miken mukaan oikeinta "amerikkalaista" ruokaa. Ja siihen pätee sama, mikä kaikkeen hyvään ruoanlaittoon - paikalliset, tuoreet ainekset, yksinkertaisuus ja improvisointi tarpeen tullen.

Chef Mike sanoi, että omaa ruokaa pitää muistaa kehua. Pidetäänpä mielessä.

Gumbo (10-15 annosta)


1 cup öljyä (ei oliiviöljyä)
1 cup vehnäjauhoja
- tee näistä hitaasti pannulla koko ajan sekoittaen "roux"-sekoitus, joka toimii keiton suuruksena. Roux saa olla aika tummaa ks. lusikkakuva -


4 cuppia silputtua sipulia
2 cuppia silputtua selleriä
2 cuppia silputtua vihreää paprikaa
1 rkl puristettua tuoretta valkosipulia
- paiskaa nämä roux'n sekaan pannulle ja anna pehmetä, koko ajan sekoittaen -


1 kana (luut poistettu, pilkottu, esikeitetty)
- viskaa kananpalat sekaan (ja siirrä keitos pannusta isohkoon kattilaan...), lisää kanalientä (n. 8 cuppia) seokseen tarpeen mukaan, anna kiehua noin tunnin ajan pienellä liekillä, välillä sekoittaen -


- koristele/mausta keitos vielä silputulla ruohosipulilla (2 cuppia) -


Valmiin keittoannoksen päälle saa kukin ripauttaa Joe's Stuff cajun-maustetta, Filé-suurusta/maustetta sekä tabascoa oman maun mukaan. Tarjoile patongin kanssa.

Muista omakehu!

2 comments:

  1. Teillä on kaikesta päätellen ollut kivaa kaivaessa deep Southin helmiä! Haluu kans sinne joskus! Toivomuksena, että sitten esittelet Southern kitchen skills:ejäsi, Gumbo ja Jambalaya kelpaa, kun pääsen käymään...

    ReplyDelete
  2. Semanttisesta näkökulmasta voisi kysyä, onko "amerikkalaista keittiötä" olemassakaan. Eihän myöskään ole "eurooppalaista keittiötä". Molemmat ovat sen verran monitahoisia, etteivät millään mahdu yhden määritelmän alle.

    ReplyDelete