Monday, February 21, 2011

Kaikkien aikojen suosikit 1

Vihdoin! Kaikkien aikojen Amerikan suosikkini on Jackie O. alias Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis. Salamurhatun presidentin John F. Kennedyn vaimo Jackie (1929-1994) tunnetaan tyyli-ikonina sekä rohkeana ja sofistikoituneena naisena, jonka elämää varjosti "Kennedyjen kirous".

On sanottu, ettei kukaan nainen ollut hänen veroisensa yksilöllisyydessä, ettei kenelläkään ollut sellaista tyylin ja kauneuden tajua, ja että hänen elämänvalintansa tekivät hänestä kerrassaan ainutlaatuisen historiallisen henkilön. 
Curriculum Vitae:

1961-1963 First Lady, Ms. President John F. Kennedy
1968-1975 Ms. Aristoteles Onassis
1975-1994 Book Editor in New York

Valkoisen talon emäntänä Jackie entisöi presidentin virka-asunnon perinteiseen ja arvoiseensa asuun, ja avasi sen yleisölle (ks. video!). Laivanvarustajamiljonääri Aristoteles Onassiksen Jackie nai päästäkseen lapsineen pois Amerikasta, koska pelkäsi näiden turvallisuuden puolesta. Elämänsä viimeiset 20 vuotta Jackie eli New Yorkissa elämänkumppaninaan Maurice Tempelsman, belgialaissyntyinen teollisuuspamppu, ja työskenteli kustannustoimittajana.


Pinnallisesta täydellisyydestä huolimatta Jackien elämä ei ollut erityisen onnellista. Hän menetti kaksi lasta: hänen esikoisensa syntyi kuolleena ja keskosena syntynyt nuorin poika eli vain kaksi päivää. (John Jr. kuoli lento-onnettomuudessa 1999, onneksi vasta viisi vuotta äitinsä kuoleman jälkeen.) Hänen avioliittonsa ei ollut onnellinen, joskin nuorimman lapsen kuolema lähensi presidenttiparia - juuri ennen, kun presidentti ammuttiin vaimonsa viereen.

Näistä koetinkivistä huolimatta Jackie pysyi kasassa, ja siitä häntä ihailtiin. Aivan kuin hän ei olisi odottanutkaan, että elämä olisi helppoa. Kuinka moni nykyinen julkisuuden henkilö kestäisi samanlaiset paineet?
Katso videokuvaa Amerikan rakastetuimmasta perheestä:


“No one else looked like her, spoke like her, or was so original in the way she did things.
No one we knew ever had a better sense of self”.
(Senaattori Ted Kennedy, Jackien hautajaisissa, 23.5.1994)

Voit lukea koko 10 Amerikan suosikin sarjan täältä.

1 comment:

  1. Kirjoitin 39 vuotta sitten yo-aineen Jackien elämästä.Aiheena oli "ihailemani henkilö".Ritva

    ReplyDelete