Wednesday, January 26, 2011

Barack ja Plan B

"Eräänä päivänä viime kesänä pennsylvanialainen Brandon näki uutisissa kymmenien miesten jääneen loukkuun kaivokseen Chilessä. Miehen yritys on erikoistunut uudenlaiseen porausteknologiaan, ja niinpä hän kehitti nopeasti tarvittavan tekniikan kaivosmiesten pelastamiseksi. Tuloksekas operaatio tunnetaan nimellä Plan B", kertoi presidentti Barack Obama eilisessä State of the Union -puheessaan, jota mekin Markuksen kanssa katselimme televisiosta lasten mentyä nukkumaan.

Tarina oli tosi, tunteisiinvetoava ja sopi paremmin kuin hyvin Obaman puheeseen, jonka ydinsanoma oli jotakuinkin tämä: (taloudellisen) kuilun pohjalta nouseminen vaatii työtä ja uhrauksia, mutta ennen kaikkea uskoa kirkkaaseen (suorastaan häikäisevään) tulevaisuuteen. Mahdottomalta tuntuvat esteet on ennenkin ylitetty. Presidentin sanoin: "We do big things!" Kuten Brandonin pieni yrityskin teki.

Presidentti Obama oli itsevarma ja asetti itsensä, hyväntahtoisesti hymyillen, kongressin riitelyn yläpuolelle.
Obaman mukaan demokratiaan kuuluu, että se on turhauttavaa ja sekavaa.


Vaan kylläpä amerikkalainen ja suomalainen poliittinen puhekulttuuri eroavat toisistaan! Ei voi kuin ihailla Obaman puheenkirjoittajien taitavuutta. Puheessa oli asioita, joita Suomessa harvoin, tuskin koskaan tapaa:

1. mainiota retoriikkaa "..we may have different opinions.. but we [believe in America].." "..we may have different backrounds ..but we [believe in America].."
2. ilkkamalmbergilaista amerikkalaisten arjen kuvausta (esim. työelämän muutoksen kuvaus työläisen näkökulmasta)
3. nimeltä mainittuja tavallisia kaduntallaajia "Brandon from Pennsylvania", "Cathy (55, mother of two) from North Carolina"... joiden pienet-suuret teot mainittiin esimerkiksi muille.
4. voimakkaasti tunteisiin vetoavaa kansallisen me-hengen kohotusta. Presidentti muun muassa käytti itseään, varapresidenttiä ja kongressin puhemiestä esimerkkeinä siitä, että Amerikassa mikä tahansa on mahdollista, kenelle tahansa. (Ja tässä vaiheessa oli ihan pakko pyyhkiä poskille vierineet kyyneleet...)

Menin turvallisin mielin nukkumaan presidentin sanat korvissani: ..."the state of the Union is strong. May God bless you and may God bless the United States of America". Amen.

2 comments:

  1. Näin ohimennen mainuttuna tuo Yhdysvaltojen politiikan uskonnollinen taustaväre on kyllä todella hämmentävää, vaikka se ameriikankielellä kuulostaakin jotenkin luontevalta. Vaan jos Halonen täällä Suomessa pläjäyttäisi puheensa loppuun kovalla paatoksella että "Jumala siunatkoon sinua, ja Jumala siunatkoon Suomen tasavaltaa. Aamen!" niin kyllä siinä kulmakarvat kohoaisivat hämmennyksessä yhdeltä jos toiseltakin. :)

    ReplyDelete
  2. Kyllä! Se tosiaan tuntuu oudolta. Uskonnolla on muutenkin iso osa täällä jos mitää voi päätellä siitä, että teiden varret ovat aivan täynnä eri uskontokuntien ja lahkojen kirkkoja... Ne ovat blogipostauksen arvoinen kuriositeetti, tulossa on.

    ReplyDelete